عماد افروغ درگفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به فرارسیدن 12 فروردین و روز جمهوری اسلامی با تاکید بر اینکه در مورد اسلامیت و جمهوریت نظام دو وجه نظری و عملی وجود دارد، بیان داشت: در حوزه نظری اقدامات خوبی برای تبیین جمهوری اسلامی صورت گرفته و به ویژه در سال های اخیر به صورت مستقیم و غیر مستقیم به بحث اسلامیت و جمهوریت نظام توجه خوبی شده و این موضوعات به طور کلی جا افتاده است.
نماینده مردم تهران درمجلس هفتم ادامه داد: مردم سالاری دینی پاسخی نوین به سوال کهن مشروعیت و مقبولیت نظام های سیاسی است چرا که دو مولفه مشروعیت و مقبولیت جدا از یکدیگر هستند و نباید با یکدیگر خلط شوند.
وی خاطرنشان کرد: مشروعیت یک نظام حاوی شرعیت و مقبولیت و رضایت مندی عامه است و اگر بگوییم مشروعیت تنها به قانونی بودن حکومت بر می گردد مشروعیت و مقبولیت را خلط کرده ایم و یا درک صحیحی از مشروعیت و مقبولیت نداشته ایم.
افروغ با تاکید بر اینکه نظام جمهوری اسلامی هم باید شرعی باشد و هم از رضایت مندی عامه برخوردار باشد تصریح کرد: به لحاظ نظری روشنفکران ما در باب جمهوری اسلامی توجه خوبی داشته اند اما به لحاظ عملی و عینی بحث تفاوت می کند و باید بگویم توجه به اسلامیت و جمهوریت نظام در سال های مختلف فراز و فرودهایی داشته است.
این استاد دانشگاه افزود: در برخی مواقع به دلیل قرائت های غلط از اسلام هم به مفهوم حق در اسلام جفا شده و هم به مفهوم حق در جمهوریت.وی یادآور شد: درست است که مشروعیت حاوی حقانیت است اما نباید تنها جلوه و تنها وجه را در آن دانست بلکه اسلام مکتبی است که توجه ویژه به حق انسان داشته و در جمهوری اسلامی این توجه مضاعف شده است.
افروغ با اشاره به برخی نگاه های تکلیف گرایانه به انسان ها در برخی برهه ها تاکید کرد: نگاه اطاعت گرایانه و تکلیف گرایانه به انسان متاسفانه در برخی دوره ها غلبه یافته که علت آن بی توجهی به مشارکت مردم است.این چهره اصولگرا خاطرنشان کرد: زمانی که به مشورت، نقادی، برنامه،عقلانیت ونظارت درکشور بی توجهی شود ترجمانی از بی توجهی به حق مردم شکل گرفته است.
وی با اشاره به یکی از فرمایشات امام راحل مبنی بر اینکه مردم را باید در امور مشارکت داد بیان داشت: مشارکت کردن مردم تنها به " الله اکبر" گفتن آنان نیست بلکه مردم را باید در نظارت ، تصمیم گیری و اجرا مشارکت داد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم با بیان اینکه باید در عقل مردم شریک شد، اظهار داشت: طبیعتا مردم از اقشار مختلف هستند و برهمین اساس نظام باید دست نیاز به سمت نخبگان جامعه دراز کند و دراین صورت می توان گفت نظام در عقول مردم شریک شده است.
افروغ تاکید کرد: مشارکت فرمایشی و توده ای اسمش مشارکت در عقول مردم نیست بلکه تنها وجهی از مشارکت است که ما هم منکر آن نیستیم اما مشارکت عاطفی تنها وجه مشارکت مردم در امور نخواهد بود.
نظر شما